Berlin – så mange inntrykk

På fredag kom jeg hjem fra en fire dagers tur til Berlin, som var fullpakket av opplevelser for min del. Ettersom jeg er relativt historisk interessert, og også samfunnsengasjert, fant jeg fort ut i april at en ferietur til Berlin så absolutt skulle ha livets rett. Jeg er rett og slett ikke personen som reiser et sted kun for å få farge på skrotten.

Jeg bodde hos familien til en jeg gikk på skole med i USA i Vg2. Huset var i det som var Vest-Berlin frem til murens fall i 1989. Det var et koselig nabolag (med et casino som nærmeste nabo – say whaaat! Jeg vil inn i EU :P) i området Neukölln, nærmere bestemt Rudow. Med U-bahn og S-bahn tok det omlag 45 minutter å komme til f. eks Brandenburger Tor, som vi besøkte på onsdagen. Nabolaget var stille, og man skulle ikke tro at man befant seg innenfor bygrensen til en av Europas største byer.

Jeg ankom med AirBerlin, Tysklands neststørste flyselskap etter Lufthansa, på Berlin Tegel på tirsdag ettermiddag. Vi dro hjem til tyskern min, lempet av bagasjen, og dro til en restaurant/bar som het Cancún med noen venner. Hyggelige tyskere, men de var ikke så stødige i engelsk, så da ble det til at jeg prøvde meg litt på tysk, som forøvrig er et språk jeg aldri har hatt gleden av å lære på skolen. Tror nok det hørtes passe rart ut, men det var nå så. Jeg prøvde i det minste!

På onsdagen dro vi som tidligere nevnt til Berlin sentrum. Vi gikk av på Brandenburger Tor med S-bahn, hvor vi tok de obligatoriske pose-like-a-japanese  person foran selve .. uhm.. “gaten”.

Vi gikk så til innkjøp av litt lunch. Min lunch bestod av en frap fra Sbucks, samt et fruktbeger, mens tyskern min sin lunch var en frap og en bagel 🙂

Vi beveget oss under den tingen, hva det nå enn kalles på norsk, og mot venstre according to the pic, for å se the Holocaust Memorial. Det var faktisk ganske spesielt bygget, og jeg synes det var fint å kunne se det.

Deretter så vi Der Reichstag, vi vandret i Under der Linden, shoppet på en Nivea brand store, besøkte der Berliner Dom, TV-tower og shoppet på et kjøpesenter som heter Alexa. Deretter var tiden kommet for det jeg så mest frem til. The Wall.

Vi tok S-bahn fra Alexanderplatz til Ostbahnhof, og gikk noen meter til vi så East Side Gallery. Jeg synes det var utrolig spesielt å få være “der”. Midt i det som var Death Zone i Øst-Berlin. Det var en merkelig følelse.

Hadde dette bildet vært tatt for 25 år siden (noe det garantert ikke hadde vært, med tanke på at jeg ikke var født, eller at maleriene på veggen ikke eksisterte) hadde jeg vært midt i Death Zone, og sannsynligvis blitt skutt i filler av kommunister. Tragisk.

Vi ser vegger bygges i dag også, og selv om Berlinermuren har falt, betyr ikke det at kampen for frihet for alle er over. Bare se til Gaza, bare se til grensen mellom Nord- og Sør-Korea, grensen mellom USA og Mexico. Regimer som bygger murer for å stenge sine egne inne, og de andre ute. Det er ikke en slik utvikling vi vil ha, og derfor er det rivende likegyldig om det er “good guy” USA som bygger en vegg for å liksom “forhindre” illegal innvandring. Som om ikke de mexicanerne finner andre veier. Eller for å forhindre narkotikasmugling? Kanskje på tide å fjerne diplomatisk immunitet mot ting som er åpenbart illegalt da…

Nuvel, jeg synes bare møtet med det som er igjen av Berlinermuren står som et minnesmerke og en påminnelse om at det vil nytte in the end, å kjempe mot autoritære regimer! Frihet vil komme, en dag!

På kvelden på onsdagen spiste vi frukt dyppet i sjokolade hos noen venner av tyskern min! Namnam!

På torsdagen dro vi til Brandenburg fylke, som er gamle DDR. Som tyskern min sa: “Det er kanskje ikke helt akseptert, men man merker forskjell på folk fra vest og øst!” Det ble mye klarere for meg, da vi gikk for å spør etter et toalett ved innsjøen vi badet. Mannen i kiosken svarte (på tysk da) “Bare tiss i innsjøen, dere!” Uhm, javel. Det var dagens hygieniske alternativ. Øst-Tyskland var interessant nok. Innsjøen vi var i lå i en liten by som het Petersdorf bei Saarow Pieskow .

På torsdagskvelden dro vi til byen for å spise på Ampelmann restaurant, og til en nattklubb senere. Vi spiste lenge og vel på Ampelmann, før tyskern min sier vi bør komme oss avgårde for å kjøpe noe å drikke på. Jaha, tenker jeg, og kikker på klokka. 21.55. Det er jo en stund etter ølsalget stenger i butikkene i Norge, og de fleste polansatte sover vel nå. Men så kom jeg på at jeg er i et EU-land, hvor det er fri flyt av varer og hvor monopol på varer ikke er tillatt. Vi går til en kiosk i nærheten og kjøper en Martini Bianco og noen flasker sprite til å blande ut herligheten. Vi gikk til en park rett ved elven Spree, bak Berliner Dom. Vi drakk en god stund, 3 timer eller noe, før vi finner ut at vi er for trøtte to go clubbing. Vi kaster oss inn i en taxi og drar hjem i halv-to tiden!

Hjem på fredagen, men tyskern min ble med meg så hun var i Norge til tirsdag. Det var en herlig uke, og godt å se henne igjen! Berlin var en fantastisk levende by, som jeg definitivt skal tilbake til 🙂

Posted on July 23, 2010, in blog and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: